Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft extra kennis opgedaan over het bewegen van het lichaam, in het bijzonder de wervelkolom. Door zijn specialistische kennis is de manueel therapeut voortreffelijk in staat klachten aan de rug en nek op te sporen en te behandelen.


Wanneer manuele therapie?

  • Bij een stijve en pijnlijke rug al dan niet met uitstraling naar de benen.

  • Bij hoofdpijn en nekpijn eventueel met uistraling naar de armen

  • Bij stijve en pijnlijke gewrichten

  • Bij duizeligheid optredend bij nekbewegingen

  • Bij kaakklachten in combinatie met nekklachten

Doel van manuele therapie

Manuele therapie is een behandelmethode die vooral direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en de omliggende spieren en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een aantal aanvullende specifieke technieken en handgrepen. Door het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten dikwijls snel worden vergroot. Zo’n speciale mobilisatietechniek wordt dan een manipulatie genoemd. Dat kan soms gepaard gaan met een knappend geluid. In principe kunnen alle gewrichten met manuele therapie behandeld worden, maar de manueel therapeut is het meest bekend door de manipulaties aan rug, nek en bekken.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.